Múzeumok

Szepesi Múzeum

A lőcsei Szepesség Múzeuma több mint 120 éves történelemmel rendelkezik és a leglátogatottabbak közé tartozik Szlovákiában. Igazgatása alá négy kiállítás tartozik: a Történelmi városháza, Pál mester Háza, Szepesség képzőművészete és a Szepesi vár.

A lőcsei Történelmi városháza

A városháza épülete a Pál mester tér (námestie Majstra Pavla) közepén helyezkedik el. Reneszánsz árkádjaival kelti fel a figyelmet. Déli oldalán a polgári erények allegóriája található, melyek a város polgárait ékesítették. A történelmi városháza Lőcse szabad királyi város gazdagságának és hatalmának jelképe volt. Itt határozott a választott városi tanács a város és annak lakosai sorsáról. A városháza belsejét városházi helyiségek alkotják tartóoszlopokkal és impozáns előcsarnokkal, az emeleten található boltíves, csillagos boltozattal. A kiállítás Lőcse város történelmének van szentelve - kezdeti fejlődésének, virágkorának, valamint jelenkorának. A történelmi jellegű tárgyak Felső Szepes gazdag népművészeti alkotásaival vannak kibővítve.

Alkalmanként különböző előadásokat és kiállításokat tartanak itt.

Cím: Námestie Majstra Pavla 2, 054 01 Levoča

Telefon: +421 53/451 24 49,  +421 53/451 27 86

http://www.spisskemuzeum.com/

Lőcsei Pál Mester Háza (Szepesi Múzeum)

A kiállítás a téren, a 20-as számú polgári házban található, melynek kagylós díszítésű homlokzata vonja magára a figyelmet. A későgótika egyik legnagyobb mesterének – Lőcsei Pál mesterek életét és munkásságát mutatja be.Faximile másolatok által dokumentálja a mester leghíresebb monumentális és kisebb jellegű alkotásait, melyek eredeti darabjai Közép-Szlovákia templomaiban vannak. A fénykép-dokumentációs anyag közelebb hozza a mester életsorsát. A lakott helyiségeken kívül a hátsó részben található egy helyiség, amely eredetileg a fafaragó, Pál mester műhelyeként szolgált. Reneszánsz mennyezete van, dupla ablaka és középen kőoszloppal.

Cím: Námestie Majstra Pavla 20,  Levoča, 05401                   

Telefon: +421 53 451 3496

www.snm.sk

Városi, időszakos kulturális programok:

Februárban tematikus városnéző túrák rendszeres ismétléssel, mindig egy másik témára koncentráltan, képzett idegenvezetővel. A túrákat a Turisztikai Világnap napja keretében rendezik.

Májusban Múzeumok és galériák éjszakája, amely egy országos esemény része a Nemzetközi Múzeum Napja alkalmából. A szlovákiai múzeumlátogatóknak lehetősége nyílik különféle kiállításokat megtekinteni, és részt venni egy késő estig tartó, tartalomban gazdag kísérő programban.

Júliusban zarándoklat a Mária-hegyen

A Mária-hegy az egyik legrégebbi, és legismertebb zarándokhely. Az éves eseményre minden év júliusának első vasárnapján kerül sor, mivel a 14. század végén, Szűz Mária látogatásának ünnepén a szentelték fel az akkori kápolnát.

Július-augusztus hónapban tartják a Lőcsei Pál Mester Nemzetközi Kulturális Fesztivál eseményeit, amely során utcai előadások színházi darabok, zenészek és táncosok szórakoztatják a látogatókat.

Augusztusban rendezik meg a Kárpátok kézműves piacát, ahol az érdeklődők népművészeti termékek közül válogathatnak. Szintén ebben a hónapban tartják a „Titokzatos Lőcse” eseményét, amely a Pál mester ünnepi sorozatának a fénypontja. Éjszakai esemény keretében zenével, énekkel, tánccal, és tűzijátékkal ünnepel a város.

Októberben nemzetközi zenei fesztiválnak ad otthont a város.

Decemberben a városi parkban a karácsonyi készülődés jegyében kézműves piacra látogathatnak el az érdeklődők.

A város kulturális intézményei

Városi Színház

A Színház a város történelmi főterén található. Működését a Városi Kulturális Központ biztosítja. 180 férőhelyes terme klasszikus színházi, és helyi amatőr előadásoknak, valamint egyéb helyi kulturális rendezvényeknek egyaránt helyt ad.

Cím: Námestie Majstra Pavla 4.

Telefon: +421 53/451 25 22

e-mail: msks@levoca.sk

http://msks.levoca.sk/

Városi Kulturális Központ

Námestie Majstra Pavla 54

Tel .: 053/4512522

E-mail :    msks@levoca.sk

URL:   http://msks.levoca.sk       

Thurzó-ház – Állami levéltár

Az épületben ma állami levéltár működik, itt őrzik pl. Szepes vármegye levéltárát, továbbá számos nemesi, és polgári család értékes irathagyatékát.

Cím: Námestie Majstra Pavla 7.

Városi Könyvtár

Námestie Majstra Pavla 58

Tel.: 053/451 2202

Mobil: 0910 788 895

e-mail: info@kniznicalevoca.sk

Városi Galéria

Námestie Majstra Pavla 43.

Tel .: 0903 645 863 1.

e-mail: msks.galeria@levoca.sk

URL:     http://galeria.levoca.eu

Városi mozi

Namestie Majstra Pavla 58, 054 01 Levoca

053/4512208