Thurzó-ház

A Thurzó-ház egyike azoknak, amik Lőcse főterének szélénél állnak, az ötven ház közül.A házat a benne lakó, építtető családról nevezték el. Reneszánsz homlokzata tipikusan lengyel-szepesi stílusú. A ház sgraffito díszítését 1904-ben készítették. A reneszánsz pártázatot ornamentika díszíti. Az ablakok körül emberi alakok is láthatóak.Az épületben ma Levéltár működik.

Szent Jakab templom

A lőcsei Szent Jakab plébániatemplom a szlovák építészet történetében kitüntetett helyet foglal el. A művészettörténelem szerint ezen épülettel jutott Szlovákiában a gótikus stílusú építészeti stílus magasabb fokra, ez a lépcsőzetes háromhajós templom módosításában nyilvánult meg, egy pszeudobazilikai teremben. A középső és oldalhajók között van egy bizonyos magassági különbség, de ez lényegesen kisebb, mint a bazilikák esetében. A lőcsei templom alaprajzát és építészeti stílusát különös kiegyensúlyozottság jellemzi.

Szégyenketrec

A lőcsei szégyenketrec 2014 júliusában nemcsak a szabadságról készítendő eredeti felvétel céljából, hanem magáért az élmény kedvéért is a nyilvánosság részére hozzáférhetővé vált.  A vasrudakból készült középkori pellengér, melyet paradox módon fém liliomok és szívek - a szerelem és ártatlanság jelképei díszítenek, a XVI. századból származik. A Városháza mellett, szilárd talapzaton áll. A ketrecben töltött idő a vétkes számára megaláztatást és tanulságot, az arra járók részére pedig elrettentést volt hivatott jelenteni. Ezért a büntetést vásárok idején, amikor a téren sok volt az ember, akkor hajtották végre. Az összegyűlt emberek az elítéltet általában a megvetés kifejezéseivel illették.     

Szepesi Múzeum

A régi városháza a 15. században épült gótikus stílusban, 1550-ben leégett, 1615-ben mai árkádos formájában építették át. Végleges formáját 1893 és 1895 között Schulek Frigyes tervei alapján nyerte el. Ma a Szepesi Múzeum működik benne. Harangtornya 1651-ben épült.

A Minorita templom

Lőcse délnyugati szögletében, a magas bástyafaltól védett, apró házak sorával szegélyezett téren található a város egyik legértékesebb műemléke, a minorita franciskánusok kolostortemploma és rendháza. A manapság alig látogatott épületegyüttest 1308-ban alapította Donch László gróf, szepesi várispán assisi Szent Ferenc kisebbik (minorita) rendje számára, Szent László király tiszteletére.