Magyar könyveket is készít Lőcse braille-nyomdája

Bár egy átlagos nyomdában évente akár több ezer kötetet is kinyomtatnak, a lőcsei intézmény két nyomdagéppel ellátott műhelyében százas tételekben mérik az éves teljesítményt. Ez nem azért van, mert nincs igény a Braille-írással készült könyvekre vagy éppen hangoskönyvekre, hanem azért, mert egy-egy kötet kinyomtatása nem kevés pénzbe kerül és még annál is több munkát igényel.

Míg nyomtatott formában évente nagyjából 140 Braille-írással készült könyvet adnak ki, a hangoskönyvekből nagyjából 200-at rögzítenek és töltenek fel a digitális könyvtárba.

 

Képünk illusztráció

Saját online áruházat nyitott a Kárpátia Borház

A külhoni magyar borvidékek legkiválóbb borait felvonultató karpatiaborhaz.hu webáruház lehetőséget teremt arra, hogy a leendő vásárlók otthonuk kényelméből is válogathassanak a Kárpátia Borház egyedülálló felvidéki, őrvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi és délvidéki borkínálatából; hogy böngészhessenek az aktuális ajánlatok között; vagy éppen megismerjék, és újra „visszaszeressék” a Kárpát-medence történelmi borvidékeit és mai, elhivatott magyar borászainak remekeit.

A számítógépről, laptopról, táblagépről és telefonról egyaránt könnyen elérhető karpatiaborhaz.hu webáruházat úgy építették fel, hogy a vásárló minél könnyebben tájékozódhasson az adott kínálatról.

Az áruházban borrégiók, borfajták szerint is lehet keresni, ugyanakkor exkluzív, díszdobozos válogatások segítik azokat, akik e különleges borokkal megajándékozni szeretnének valakit. 

Az érdeklődők minden egyes terméknél megtalálják annak részletes adatait, érdekes háttérinformációkat tudhatnak meg az adott bort előállító pincészetről, sőt, értékelhetik is a terméket.

Azoknak, akik még ennél is könnyebben szeretnének választani, egy gyorsan áttekinthető, „lapozható” borkatalógus is rendelkezésére áll, az itt kiválasztott bor nevét az oldal keresőjébe beírva juthatunk el egyenesen a kiválasztott termékig.

Akár regisztrált vásárlóként, akár vendégként érkezünk a pénztárhoz, a vásárlás menete egyszerű és biztonságos.

\"\"

A Kárpátia Borház

A Kárpátia Borház a Kárpát-medencei - felvidéki, őrvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi és délvidéki - külhoni magyar borvidékek piacra segítését, értékesítését és színvonalas arculati megjelenését segítő nemzetpolitikai vállalkozás. A külhoni magyar történelmi borvidékek bemutatása mellett felvállalja, hogy nagykereskedésében, kiskereskedelmi hálózatában és webáruházában új piacokat teremt a külhoni magyar borászatok számára a Kárpát-medencében és egész Közép-Európában.

Hisszük, hogy a magyar bor határtalanul segítheti nemzetünket és képes sok tekintetben újraegyesíteni a Kárpát-medence energiáit. A bornak mindig is fontos szakrális szerepe volt a magyarok életében, megkérdőjelezhetetlen helyet töltött be a mindennapok egyéni és közösségi kapcsolatainak alakításában és megélésében. Valljuk, hogy a Kárpát-medence magyar borainak pótolhatalan nemzetösszetartó ereje van. Az elmúlt évek során a magyar bornak ezt az egyedülálló szerepét ismerte fel a Kárpát-medence Intézet, amely biztos hátteret nyújt a Kárpátia Borház program és vállalkozás elindításához. Programunk része a Kárpátia Borház Nagykereskedés, amely befogadója, bemutatója és segítője valamennyi külhoni magyar borász legjobb borainak, valamint külön figyelmet szentel a Belső-Magyarországi egyedi borkínálatnak is, a régi magyar szőlőfajtáktól a kéknyelű borok legteljesebb választékáig.

Vállalkozásunk fontos célkitűzése, hogy a bornagykereskedés mellett - a Kárpát-medence legfontosabb városaiban - Kárpátia Borház néven bortékákat hozzunk létre, amelyek Szegedtől Kolozsvárig színvonalas feltételeket biztosíthatnak különleges borkóstolóknak, kulturális, turisztikai programoknak és az egyedülálló magyar borvilág újjáépítésének.

 

A Szent Jakab-templomról közöl képes leírást a ma7

Lőcse a Szepesség legjelentősebb települése. A korai Árpád-korban kialakult települést a 12. században szászok kezdték benépesíteni. A mai várost a tatárjárás idején elpusztult település helyén a Menedékkőről visszatérő szepesi szászok alapították. Oklevélben először 1245-ben említik. A 13. századtól a szepesi szászok központja, majd Szepes vármegye székhelye. 1313-tól szabad királyi város. Szent Jakab-templomát még román stílusban kezdték építeni a 13. század közepén. Közel száz évig épült, és közben fokozatosan gótikus stílusú bazilikás elrendezésűvé alakították át. A templom legértékesebb része a Lőcsei Pál mester 1508-tól készített nagy szárnyas főoltára: fő alakjai Szent Jakab, Szent János és középen Szűz Mária. Predelláján az Utolsó vacsora látható. A főoltáron kívül még tíz késő gótikus oltár van a templomban, közülük a Szent Miklós-, a Szent Anna- és a Szent Erzsébet-oltár a legjelentősebb. Nevezetesek még a templomban a keresztelőmedence, a szószék és a Thurzó-kápolnában a Thurzók síremlékei - írja képes összeállításában a ma7.

A teljes cikket ITT olvashatják.